
Arkadaşlar tekrardan merhaba :), takip edenler biliyordur PislikMimar.com üzerinden Mimarlık ve İç Mimarlık okuyan arkadaşlar için ayrıntılı olarak mimari plan, kesit, görünüş, sistem detayı ve autocad üzerinden çizilmiş .dwg uzantılı projeler yayınlamaktayım.
Bu yazımda ise Mimari Proje Çizimi nasıl yapılır? merak edenler ve fikir sahibi olmak isteyenler için çok fazla vaktinizi almadan sizinle beraber en başından 2+1 bir villa tarzı bir projeyi beraber çizerek anlatmak istedim..
Genelde müstakil ev yaptırmak isteyen ve köydeki arazisine ev yaptırmak için bana ulaşanlar bir kağıt üzerine tek çizgi halinde yaptırmak istediği evi çizip, kabataslak ölçülerini vererek mimari projesini çizdirmek için gelirler.
Projesini çizdiğim son müşterim için yaptığım projeyi sizinle paylaşıyorum. Hadi gelin başlayalım 🙂
İçindekiler
Duvar Çizimi
Dışta kalan (cephe duvarlar) 20 cm kalınlığında, içte kalan duvarlar ise 10 cm kalınlığında çizilir.
Kapı Çizimi
Kat planımızın iç ve dış duvarlarını çizdikten sonra odalara giriş için boşluklar açılır ve kapı çizimi yapılır.
Pencere Çizimi
Genel olarak salon için 150 cm, plandaki diğer tüm odalar için 100 cm genişliğinde pencere çizilir. Havalandırma penceresi ihtiyacı olan banyo, tuvalet alanları için 50 cm pencere çizilir.
Kolon Yerleşimi
Yaklaşık olarak 9 m x 9 m bir oturum alanına sahip olan projemiz için kolon yerleşimi yaparken 4 bir köşesine 30cm x 60 cm kolon yerleştirmemiz yeterli olacaktır.
Tefriş Yerleşimi
Uygulama projelerinde ve devlete vereceğiniz mimari projelerde normal şartlarda tefriş yerleşimi sadece sabit elemanlar için yapılır. Yani Tuvalet için Klozet, Lavabo ve Duş çizimleri, Mutfak için; Tezgah yerleşimleri yapılır. Çünkü geriye kalan (Yemek Masası, Koltuk vs..)Mobilya Tefrişleri hareketli elemanlar olduğu için pek önemli değil.
Mekan isimleri ve Kaplama Malzemeleri
Plan üzerinde bulunan tüm bölümlerin isimlendirilmesi yazılır ve her mekan için mahal yani duvar ve zeminde kullanılacak malzeme detayları girilir.
Dikkat edilecek tek nokta ıslak hacimler için (Banyo, Mutfak, Teras) gibi alanların zemin kaplamasında Seramik Kaplama Kullanılması gerekmektedir.
Aks Yerleşimi
Akslar her bir kolon’a yatay ve dikey olarak çizilir. Aks yerleşimi kolonların dış yüzeylerine veya aks/orta merkezine de yerleştirilebilir.
Ölçülendirme
Projede ölçülendirme yapı uygulama projesi için;
- Dış aks ölçüleri
- İç mekan ölçüleri
- Detay (pencere, kapı) ölçüleri olarak çizilmektedir.
Aks ölçüleri
Aks çizgileri atıldıktan sonra dışta kalan yerde 1. satır da yer; Pencere ölçüleri veya herhangi bir detay bulunursa parça parça gösterilir.
2. satır’a ise iki aks arasındaki toplam mesafe gösterilir (800)
Plan Ölçüleri
Plan ölçülendirme yani iç mekan birimleri ölçüleri verilirken ilk olarak dış duvardan başlanır ve sırayla aynı doğrultuda yer alan birimlerin ölçüsü verilir.
Detay ölçüleri
Uygulama projesinde imalat için her bir pencere bulan kısımlara detaylı olarak ölçülendirme yapılır. Yani pencere’nin duvardan uzaklığı belirtilir ki şantiye de pencere montajını yapacak kişinin tam olarak imalat yeri ölçülerini görmesi gerekmektedir.
Kesit Çizgisi
Projemiz tek katlı olduğundan dolayı kesit yerini ıslak hacimden geçecek şekilde alınır. Eğer 2 katlı bir villa projesi olsaydı en az 1 kesit çizgisi Merdivenden Geçecek şekilde çizilmesi gerekmekteydi.
Tek katlı 2+1 bu villa/müstakil ev projemiz için yatayda ve dikeyde birbirine dik 2 adet kesit yeri çizilir ve en az 1 kesit ıslak hacimlerden (Banyo, Tuvalet, Mutfak) geçecek şekilde çizilmesi gerekmektedir.
2+1 Ev Projesi
2+1 ev kat planımızın tam olarak tüm mimari çizim standartlarına uygun bitmiş hali aşağıdaki gibidir. Toplamda 80-90 m2 olan projemiz 1 kat planı ve 2 kesit ve 4 görünüş çizimi 1.500 TL’dir.
Hayalinizdeki evi çizdirmek isteyenler; Whatsapp: 0530 170 38 00 üzerinden bana ulaşarak Villa, Müstakil ev, Köy evi Mimari proje çizimi yaptırabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Villa Proje Örnekleri
hocam girişi nerde bu evin terastan mı giriyoz
@lar Merhaba,
Sizlere proje çizimi içerisinde Kapı Çizimi ve Kullanım alanlarına göre kapı genişlikleri linki bırakmıştım.
Teras kısmında yer alan ve genişliği diğer iç mekanlarda bulunan kapılara göre büyük olan 100 cm’lik Teras kısmından giriş sağlanmaktadır.