Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Sistem Kesit Detayı Nasıl Çizilir?

Mimari Projede Sistem Kesiti çizimi sizlere anlatmak için basit bir örnek üzerinden ana mantığını anlatayım. En basitinden bir çorba yapacaksınız diyelim. Ne kadar su, mercimek, un veya patates kullanılacağını bilmeniz gerekmektedir. Mimari proje çizerken de sistem kesitini çizeceğiniz kısımda yer alan birimlerin (Döşeme, Zemin Kaplaması, Çatı, Pencere, Kapı) tüm detaylarına hakim olmanız gerekmektedir.

Kimisi çorbayı un ile yapar, kimisi içerisine patates koyar… Her iki yapım yöntemi sonucu ortaya bir çorba çıkar… Sistem kesiti çizimi de aynı şekilde. Sistem Detayı çizerken kullandığınız malzemeleri kimse sorgulayamaz, istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz, yalnızca bunu yaparken doğru malzeme kullanımı ve oranlarını tutturmanız gereklidir.

sistem kesiti nasıl çizilir

Örneğin sistem kesitinin geçtiği bir Ahşap kapı olduğu düşünelim. Bu ahşap kapının montajı için ister Çivi, isterseniz de sisteme uygun yapıştırıcı inşaat malzemeleri kullanabilirsiniz, bu tamamen size kalmıştır. Çorbada örneğinde olduğu gibi ister unla yapın ister patatesle. Ortaya çıkan şey ve lezzet önemlidir ?

Sistem nasıl çizilmesi gerektiğinin mantığını anlatabildiysem birazda Mimarlık ile ilgili detaylara geçelim ve daha sonrasında Sistem Kesiti, Mimari Kesit örneklerine bakalım.

Yasal Uyarı: Bu içeriğimizde yer alan Makale, Görsel ve tanımların tamamı ©PislikMimar.com tarafından oluşturulmuştur ve kullanım koşulları dahilinde değildir. Herhangi bir üniversite, ders anlatımında, Tez hazırlamada veya herhangi bir internet sitesi içerisinde kullanılması, alıntı yapılması (kaynak gösterilmesi dahil) yasaktır. Gizlilik Politikası Kapsamında tüm hakkımız saklıdır ve bu uyarıya uymayan kişilerin belirlenmesi ve tespit edilmesi dahilinde tüm yasal yaptırımlar uygulanacaktır.

Sistem Kesiti Ölçeği

Öncelik olarak ilk defa Sistem Kesiti çizecekler arkadaşlar ve 1/20 sistem detayı nasıl çizilir? diye merak edenler için kısaca Ölçek Hesaplama ve sistem kesiti ölçeğinden bahsetmek istiyorum.

Ölçek nedir ve Mimari projede ölçek hesabı nasıl yapılır? merak edenler için; bir önceki yazımda detaylı olarak anlattığım ? Ölçek Hesaplama yazımı okuyabilirler. Konumuza dönersek 1/50 ve 1/20 Ölçek kesit çizimi arasındaki farkı anlamak için her iki ölçek türünden çizilmiş Mimari Kesit Örnekleri üzerinden devam edelim.

1/50 Ölçek Kesit

1/50 Ölçek nedir? Mimari projelerin veya yapı uygulama projelerinin çizim standart ölçeğidir. Belediye projelerinde istenilen asıl kesit ölçeğidir. 1/50 Ölçeğin anlamı iste Mevcut Çizim, Proje, Nesne her ne ise; gerçek uzunluğundan 50 kat küçültülerek çizilmiş anlamına gelmektedir.

Buradaki amaç ve sistem; gerçekte var olan bir Binayı A4 – Ozalit üzerine çizilmek istenildiğinde kağıda sığmayacağından dolayı, mevcut proje ölçüsü 1/50 ölçek yani 50 kat küçültülerek çizilir.

Örnek

Autocad üzerinden çizilmiş 1/50 ölçek kesit çizimi örneği. İster bina, Yapı olsun genel olarak 1/50 ölçek Mimari Kesit Çizimi aşağıda paylaştığım örnekte yer alan detay çizim standartlarında gibi, yani;

  1. Çizgi kalınlığına dikkat edilmesi,
  2. Ölçülendirme yapılması,
  3. Birimlerin taranması (Kolon, Duvar)
  4. Döşeme ve kaplama detaylarının girilmesi
  5. Tretuvar, Parapet gibi detayların çizilmesi

Aşağıdaki çizim üzerine tıklayarak büyük boyutunu görüntüleyebilirsiniz.

1/50 ölçek mimari kesit örneği
1/50 ölçek mimari kesit örneği

Bunu da okuyun ? Merdiven Kesiti çizimi ve örnekleri

1/20 Ölçek Sistem Detay Çizimi

Yukarıda anlattığım 1/50 ölçek kesit çizimini tam olarak anladığınızı varsayıyorum, çünkü 1/20 ölçek sistem detay çizimini anlatmak için 50 ölçek kesit çizimi üzerine ekleme yaparak gidilmesi gerekiyor.

1/20 kesit çizimi veya diğer adıyla 1/20 Cephe Detay çizimi yapılırken öncelik olarak 1/50 ölçek standartlarında projenin kesiti çizilerek üzerine bazı detaylar eklenmesiyle oluşturulur. Bu detaylar ise;

  1. Merdiven detayları
    Döşeme kaplama malzemesi, Yapıştırıcı harç ve kullanılan malzemelerin listesi
  2. Cephe Detayları
    Cepheyi oluşturan sistemin detayları; Yazılım malzemeleri (Isı yalıtımı, Ses yalıtımı)
  3. Cephe Kaplama Malzemeleri
    Ahşap cephe kaplaması detay çizimleri veya projeye göre Kompozit malzemelerinin, konstrüksiyon sistemi ile duvar veya cephedeki betonarme sisteme bağlantı detaylarının çizilmesi.
  4. Kapı, Pencere, Otomatik kapı detayları
    Kesitin geçtiği noktada eğer bir kapı, pencere gibi sistemler yer alıyorsa bu sistemlerin ayrıntılı olarak kullanıldığı malzemeyi ifade edilecek çizimler eklenmelidir.

Yani yazısının başında size kesit çizimini anlatırken verdiğim çorba örneğin Un ve Patates örneği vermiştim. Çorbayı içen kişi site ilk olarak bu iki malzemeyi soracaktır ve bu 1/50 ölçek kesit çizimidir.

Eğer çorba içerisindeki Un ve Patatesin üzerine; size çorbanın içerisine ne kadar tuz, biber, yağ gibi malzemeler kullanıldığı soruluyor ise (yani daha fazlı içerik, ayrıntı) bu ise 1/20 ölçek sistem detayı ve kesit çizimidir.

Mimarlık Bölümü veya İç Mimarlık bölümü okuyan arkadaşlar için; tek bir yazı içerisinde örneklendirmeler ve bir seferde 1/20 kesit çiziminin mantığını anlatmak istediğimden yazı biraz uzun oldu. Sizlere anlatabildiğim düzeyde ve basit bir dille kesit çizimini anlatmaya çalışıyorum. Üniversite okuduğum yıllarda bana bu şekilde anlatsalardı anlardım. mantığında bir içerik olmuştur umarım, yazı henüz bitmedi daha yeni başladık devam arkadaşlar az daha sıkın kendinizi ? Hadi gelin 1/20 Sistem Kesit örneği üzerinden devam edelim.

Örnek

sistem kesiti
sistem kesiti

Autocad üzerinden çizilmiş, Hazır Sistem Detayları ve Kesit çizim DWG dosyası arşivimize ? Sistem Detayı bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

to be continued..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu