Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Sürgülü Kapı Çizimi Nasıl Yapılır?

Sürgülü Kapı çizimini anlayarak çizmeniz için adım adım görseller ile nasıl çizildiğini anlatmaya çalışacağım. Aslında buradaki amacım Sürgülü Kapı Çizimi için aradığınız dwg çizimlerini, kolaylıkla kendinizin de yapabileceğinizi anlamanızı sağlamak.

MİMARLIK okuyan arkadaşlar için tüm DWG arşivimi Autocad Kütüphanesi sayfasında sizlerle paylaştım. Bu yazı içinse Sürgülü Kapı Modelleri ve Mimari proje çizimlerinin nasıl yapıldığını öğreneceğiniz. Kendi tasarımınıza göre farklı ölçülerde çizerek kullanabileceksiniz.

Çizimlerin nasıl yapıldığını anlamanız için Sürgülü Kapı Modellerine bakacağız. Bunun 3 Farklı tip model seçerek incelemesini yapalım.

Sürgülü Kapı Modelleri

Sürgülü kapılar kullanıldıkları alanlara ve malzeme cinslerine göre ayrılmaktadır.

Mimarlık ve İç Mimarlık okuyan arkadaşların en çok kullandıkları tip; Yatak Odası projelerinin “Giysi Odası, Soyunma odası” kısımlarında uygulamalarıdır.

dar tip sürgülü kapı

Uygulaması

Yukarıdaki fotoğrafta yer alan Üstten Sürgülü Ahşap Kapı modelidir ve uygulama sistemi ise:

  • Kapı Boşluğu açılır (80-90 CM)
  • 210 CM yükseklik üzerine Ahşap veya Demir sürgü sistemi eklenir.
  • Silindir tekeler üzerine kapı vidalar ile montajı yapılır

Proje Çizimi

Proje çizimi için Duvar, Kapı Kasası, Sürgülü Kapı Sistemi ve Ahşap kapı çizimi yaparak dwg formatında çok kolay bir şekilde çizebilirsiniz. 1/50 Ölçek Mimari Proje Formatında çizimi aşağıdaki sistemdeki gibi yapılması gerekmektedir.

sürgülü kapı projesi

Sürgülü Kapı DWG adresinden hazır autocad çizimini indirebilirsiniz: pislikmimar.com/surgulu-kapi-dwg/

Balkon Sürgülü Kapı

Dış hacimde yer alan yani Balkon, Teras gibi alanlarda en sağlıklı ve dayanıklı sistem olarak son zamanlarda Alüminyum Sürgülü Kapı sistemleri tercih edilmektedir.

balkon ahşap sürgülü kapı

Alüminyum Kapılar, PVC Kapı ve pencerelere göre daha dayanıklı ve görsel olarak tasarımı / renk seçenekleri daha fazla olduğundan dolayı İç Mimar tarafından tercih edilmektedir. Ve bu modelimizde siyah renk bir sürgülü kapıyı inceleyip projesini çizeceğiz.

Ölçüleri

Sürgülü kapıların standart ölçüleri bulunmamaktadır. Yani projenize göre istediğiniz her boyutta Sürgülü Kapı tasarımı ve çizimi yapabilirsiniz.

Mimari Proje Çizim Kurallarına göre minimum 70 cm temiz/net boşluk bırakmanız gerekmektedir. Bu değer 1 insanın kapıdan geçmesi için bırakılan en düşük değerdir. Projenize göre veya kullanım alanlarınızın durumuna göre bu ölçüler farklılık göstermektedir.

Yukarıda yer alan Siyah Renk Alüminyum Sürgülü Kapı örneği Salon ve Balkon geçişi arasında kullanılmıştır. Tam boy olarak imal edilen bu Sürgülü Kapının Ölçüsü 125 cm x 125 cm olmak üzere toplamda 250 cm bir boşluk içerisinde tasarlanmıştır.

125 cm sabit kanatlı bir cam ünite ve 125 cm sürgülü kapı sistemi tasarlanan bu sistemin Mimari Projede nasıl çizilmesi gerektiğine adım adım bakalım. 1/20 Ölçek formatında ? Sistem Detayı Çizimleri olarak bu çizimin nasıl yapıldığına adım adım bakalım.

Sürgülü Kapı Detay Çizimi

Az önceki paylaştığım projenin 1/20 ölçeğinde nasıl çizildiğine adım adım görseller ile anlatacağım. Oldukça kolay bir çizim merak etmeyin. ? Ayrıca tüm çizim eğitim yazılarıma MİMARİ PROJE ÇİZİMİ sayfasından ulaşabilirsiniz.

Autocad Resim Görsellerinin üzerine tıklayarak çizimlerin daha büyük haline ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ücretli Proje Çizimi desteği almak için PROJE YARDIM sayfasından direkt olarak bana ulaşabilirsiniz. ?

balkon ahşap sürgülü kapı

Kapı Boşluğu

Çizime ilk olarak Sürgülü kapının toplam kapladığı alan boşluğunu oluşturarak başlıyoruz. Bunun için ben 250 cm bir boşluk bıraktım.

sürgülü kapı çizimi mimari

Mimari proje çiziminde ücretli olarak Autocad üzerinden: Plan, Kesit, Görünüş çizimleriniz için Whatsapp: 0530 170 38 00 üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. ?

Kapı Kasası

Duvar kısmının her iki tarafına 5’er cm kalınlığında kapı kasası çiziyoruz. 1/20 detay çizimi yapacaksanız 2-3 cm kadar duvarın yüzeyine çıkma yapmanız gerekmektedir. Çizim Örneği;

sürgülü kapı kasası çizimi

Sabit Kanat Kapı Çizimi

Toplam genişliği 250 cm olan boşluğumuzun 125 cm’lik kısmına Kapı çizimini yapıyoruz. Sabit Sürgülü kapı sistemi olduğundan dolayı; Daha önce çizmiş olduğumuz kapı kasasına sabitliyoruz.

sabit kanat sürgülü kapı çizimi

Sürgülü Kapı Mekanizması Çizimi

Kapının hareket edeceği alanı belirleyip, daha sonrasında zemine bir mekanizma sisteminin çizimini yapmamız gerekiyor.

Buradaki amaç; Kapının altında yer alan hareket sistemini belirmektedir. Tren rayları gibi düşünebilirsiniz daha net anlamak için.

sürgülü kapı mekanizması

Sürgülü Kapı Çizimi

Ray Mekanizması doğrultusunda Sürgülü Kapı çizimini yaparak çizimimizi tamamlıyoruz. Ek olarak açılış yönü ok işareti ve üzerine yazıyla “Sürgülü Kapı” yazabilirsiniz.

Autcad Sürgülü Kapı Çizimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu