Mimarlık ve İnşaat TerimleriMimari Proje Nasıl Çizilir?

Aks Çizgisi Nedir? Planda Kolon Aks Gösterimi

Mimari projede aks nedir? Aks çizgileri neye göre çizilir ve projede doğru bir şekilde aks gösterimi nasıl yapılır? gibi sorularınıza; örnek bir mimari kolon projesi üzerinden anlatmaya çalışacağım, umarım net olarak anlatabilirim.

Aks Nedir; Mimari projede her bir kolonun hizasını belirlemek için, yatay ve düşey olarak – – – – – – –  şeklinde çizilen ve her bir çizgiye A-A , B-B, C-C şeklinde isimlendirilerek belirtilen bir doğrultu çizgisidir.Aks çizgisinin gösterilmesindeki amaç Kolonları aynı hizada göstermek ve kolon aralıklarında ölçülendirme yapmaktadır. Yukarıda paylaştığım Kolon Projesi üzerinden aks yerleşimini görsel olarak anlatmam gerekirse;

aks mimarlık

Aks Çizimi

Daha önce söylediğim gibi aks çizgileri 2 farklı yönde (yatak ve dikey) olarak ve tüm kolonlardan geçecek şekilde çizilmesi gerekmektedir. Daha öncesinde “Kolonların orta noktasında geçme” bir bilgi olsa uç/köşe noktalarından çizilmesi en sağlıklı aks gösterim şeklidir.

aks gösterimi
İlk paylaştığım görsel ile yukarıda paylaştığım görsele bakarsanız Aks Çizgisi Gösterimini nasıl yapıldığını biraz anlamış olacaksınızdır sanırım.

Autocad ile çizim yapan arkadaşlar için aks gösterim çizgi/lane kodu; ACAD_ISO03W100 seçerek – – – – – – gösterimini yapabilirsiniz.

Aks çizgisinin amacı bir nevi kolonlar için bir ip çekme, bir hizaya sokmaktır. Teknik olarak kolonların üzerinde yer alan kirişlerin; kolonlar üzerinde doğru bir şekilde binme/oturma yapması gerekmektedir. O yüzden dolayı kolonlar tek bir hiza halinde olmalıdır ki, kolonların üzerinde yer alan kirişler doğru bir şekilde çalışsın.

Aks Numaralandırma

Yatayda ve dikeyde çizdiğimiz aks çizgilerinin uçlarına yuvarlak bir çember çizilir ve içerisine her bir aks çizgisi için isimlendirme/numaralandırma yapılır.

Numaralandırma yaparken dikkat etmeniz gereken Eğer yatay aksları Harf (A-B-C) ile isimlendirdiyseniz, dikeydeki aksların isimlendirmesi sayı (1-2-3) yapmanız gerekmektedir.

aks çizimi

Ölçülendirme

Mimari projede Aks ölçülendirme için dikkat etmeniz gereken 2 madde vardır. Akslar arasında ölçülendirme ilk olarak her aks arası tek tek (Autocad ölçülendirme komutu: DAL) aralarındaki mesafelerin ölçüleri belirtilir ve ikinci olarak ilk ve son aks arasındaki mesafeler belirtidir.

mimari ölçülendirme

Aks yerleşimi tamamlanmış ve aks ölçülendirmesi doğru bir şekilde yapılmış plan örneği bu şekildedir. Aks çizimini ve Mimari de ölçülendirmeyi net bir şekilde anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur sizler için 🙂

5 Yorum

    1. @EVRİM YALTIRIK Merhaba,

      “Çok kütleli yapılar” olarak dediğiniz Birden fazla kütle bulunan projeler ise; İlk kütlenin aks yerleşimini ve aks kodlaması/sıralamasını yapıp; daha sonra diğer kütlenin aks çizgilerini atıp, kalan numaralandırma ile devam edilmesi gerek. Yani aks isimlendirmesi birbirinin devamı olarak devam eder.

      1. kütle dikey aks: 1-2-3-4-5-6
      2. farklı kütle diket aks: 7-8-9-10 numaraları ile ilk kütle isimlendirmesinden sonra devam edilmelidir. 🎈

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu