Mimarlık ve İnşaat Terimleri

Ampatman Nedir? Temelde Ampatman Uygulaması ve Detayları

Temellerde uygulanan bir sistemdir. Kolonlardan temele aktarılan ağırlığın zemin yüzeyine doğru şekilde aktarılması gerekir. Sistemin şekilde çalışması için ampatman sistemine ihtiyaç duyulur. Yazının devamında teknik bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yapının ana taşıyıcı sistemi olan temellerde yükün doğru şekilde dağılımının sağlanması için (statik proje doğrultusunda) 50 cm – 100 cm genişliğinde çıkmalar uygulanır. Yapının temelinde fazladan uygulanan bu çıkma sistemine ampatman denir.

Özellikle Tekil Temel ve Radye Temel sistemlerinde uygulanan bir yöntemdir. Müstakil ev veya Villa Projelerinde pek fazla ihtiyaç bulunmaz.

Ampatman Uygulaması

Sistemin çalışma mantığı;

  • 10 m x 10 metre bir temel sistemi düşünün.
  • Tüm köşelerden 50 cm genişletilir.
  • 10,50 m x 10,50 m genişliğinde temel kalıbı yapılır.

Uygulamayı net olarak anlamanız için aşağıdaki 3D Radye Temel sistemini inceleyebilirsiniz.

ampatman
Radye Temelde; Ampatman Uygulaması

Tekil Temellerde Ampatman Uygulaması

Sistem olarak mantık yine aynı. Tekil temellerin denk geldiği kolon ayakları aynı şekilde 50’şer cm genişletilerek ampatmanlar oluşturulur.

ampatman sistemi
Tekil Temel; Ampatman Uygulaması

Yapılarda Temel Sistemi

  • Radye Temel: Bu temel çeşidinin en önemli özelliği; Üzerine gelen yükünleri eşit şekilde zemine aktarılmasını sağlamasıdır. Depreme karşı Radye Temelin büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir.
  • Tekil Temel: “Tekil” yani tek anlamında, “Münferit” ise Tek başına anlamına gelmektedir. Burada ifade edilen Tek’den kasıt olarak; projede yer alan her konuna ait bir temel düzeni olduğu ifade etmektedir.

Benzer İnşaat ve Mimarlık Terimleri içeriklerimizin tamamına Mimarlık ve İnşaat Terimleri Ansiklopedisi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu