Arkadaşlar merhaba, Bu yazımda sizlere Kaset Döşeme hakkında teknik ve detaylı bilgiler verip, sonrasında İnşaatta Kaset döşeme ve Mimarlık, yani proje çizimlerinde kaset döşeme planı, kesit ve tavan planı çizimlerini paylaşacağım.
Öncelik olarak Kaset Döşemenin tanımını yapıp, daha sonrasında bu sistemde kullanılan Kasetlerin (plastik bir malzeme) tam olarak ne olduğunu anlayalım. Sonrasında basit bir Mimari Plan çizimi ve kaset döşeme kesit çizimini sizlerle paylaşacağım.
Kaset Döşeme Nedir?
Kaset döşemeler genel olarak büyük açıklıkları geçmek için; yani projede kolon aralıkları 15m-25m açıklıkta/aralıktaki döşemelerde kullanılan, Üst kısmı düz ve alt kısmında her iki yönde de kirişlerin çalıştığı bir döşeme sistemidir.Kaset döşemelerin oluşturduğu kiriş sisteminin derinliği 35cm-40cm’dir. Kirişler arası Aks mesafesi ise projeye göre 50cm ile 150cm mesafe arasında değişmektedir.
Döşeme kalıpları
Plastik olarak adlandırabileceğimiz Kaset Döşeme kalıpları yan yana dizilerek Kaset Döşeme sistemini oluşturur.
Kaset döşeme kalıpları yan yana dizilir ve aradaki boşluklara Demirler yerleştirilerek küçük kirişler oluşturulur. Bu kiriş sistemi ızgara şeklini andırdığından dolayı bu sisteme Izgara sistemde denilmektedir.
Kaset döşemenin kullanım amacı; daha önce de dediğim gibi geniş kolon aralıkları kullanılması gerek Mimari projelerde tercih edilir.
Kiriş Sistemi
Kaset aralıkları mesafe kolon aralıklarına göre ve Statik hesabına göre yapılır. Teknik olarak kasetler arasında oluşturulan kiriş sistem mesafesi 50cm ile 150cm arasında değişmektedir.
İnşaatta kaset sistemini tam olarak anlamanız için görsellerle devam etmek istiyorum. Döşeme oluşturmak için o plastik kasetler yan yana konulur ve aralarına demir döşenir ve her demir birbiriyle bağlanır.
Kasetler arası kirişler bağlandıktan sonra; döşeme üstü donatı/demir oluşturmak için yukarıdaki fotoğrafta kirişleri bağlanmış kaset sistemin üzerine düz demirler bağlanarak döşeme üstü donatısı oluşturur ve bu sistemin üzerine beton dökülür.
Kasetler döşemesi yapılıp, donatı (yani inşaat demirleri) bağlanıp yerleştirildikten sonra son olarak beton dökülür ve işlem sonrası inşaatta kaset döşeme sisteminin bitmiş hali yukarıdaki fotoğraftaki gibidir.
Kaset döşeme uygulamasının avantajları ve dezavantajları her projeye göre ayrı yorumlanmalıdır. Kalıpların maliyeti yüksek olmakla birlikte, tekrar kullanılabilirliği ile birim maliyetler düşürülebilir. Bunun dışında az sayıda kullanımı söz konusu ise farklı alternatifler düşünülebilir (Örn: boşluklu döşeme).
Endüstri yapılarında da sıklıkla tercih edilebiliyor. Bunun sebebi yüksek yük taşıma kapasitesi ve yükleri 2 yönde de çalıştırabilmesi. Bu tabiki güzel bir durum. Ancak, kullanım alanlarında yoğun bir gaz, toz birikimi varsa kaset boşlukları hijyen ve temizlik açısından sorun olabilir. ya da temizlik çalışmaları daha zor olabilir. Bir de ofis gibi bölme duvarlarının çok olduğu bir kullanım alanında, duvar örmek oldukça zahmetli hale gelebilir.
Kalıbın kurulum ve söküm işçiliği de ayrıca zahmetlidir ve özel dikkat ister.
Sayenizde kaset döşemeyi ögrendim fakat autocad çizimini tam olarak nasıl yapabiliriz?
@Deniz Sekmen, Merhaba
Kaset döşeme plan, kesit ve görünüş çizimi için https://www.pislikmimar.com/kaset-doseme/ yazımızı okuyabilirsiniz. Autocad ile çizilmiş kaset döşeme planları yer almaktadır.