Mimarlık ve İnşaat Terimleri

Kiriş Nedir? Tanımı ve Çeşitleri

kiriş

Arkadaşlar Merhaba, İnşaat ve Mimarlık terimleri olarak kullanılan Kiriş Nedir? sorusunun tanımını yapıp daha sonra kullanım alanlarına göre ve şekillerine göre; Betonarme, Ahşap Kirişler ve Çelik kirişler hakkında teknik bilgiler verip daha sonrasında farklı tip döşemelere ait Mimari Plan üzerinden detay çizimlerini paylaşacağım.

Kiriş çeşitleri ile ilgili olarak Binalarda kullanılan Konsol kiriş ve döşemelerde karşımıza saplama kiriş sistemi ile ilgili bilgilerden sonra Mimari anlamda Proje üzerinden kesit çizimine denk gelen kirişlerin görselleri yer almaktadır. Hadi başlayalım. – Yazar: Pislik Mimar

KİRİŞ

Kiriş genel olarak Betonarme yapılarda bulunan döşemenin üzerine gelen yükleri bina kolonlarının üzerine aktaran çelik, betonarme veya ahşap malzemeden yapılmış taşıyıcı sistemin bir parçasıdır.

kiriş inşaat

Yani kendinizi binanın 2. katında düşün ve aşağınızı bastığınız beton kütlesinin adı döşeme, döşemelerin etrafını saran sisteme Kiriş denir ve kirişlerin üzerine oturdu yapı birimi ise kolondur.

KİRİŞ ÇEŞİTLERİ

Kullanılan malzemeye göre kiriş çeşitleri Ahşap, Betonarme ve Çelik kiriş sisteminden oluşmaktadır. Günümüz yapılarında en çok kullanılan Betonarme sistem, modern ve geniş aralıklı kolonlara ihtiyaç duyulan yapılarda çelik kirişler ve yığma yapılarda kullanılan ahşap kirişler kullanılmaktadır.

Ayrıca günümüzde Ahşap Çatılar da kullanılan konstrüksiyon sistemi genel olarak ağaç ürünlerinden oluşmaktadır ve kullanılan sistemin bir kısmı ahşap kiriş mantığıyla çalışmaktadır. Ahşap çatılarla ilgili detaylı bilgi için Çatı Elemanları ve Çatı sistemleri yazımızı okuyabilirsiniz.

BETONARME SİSTEM KİRİŞLER

2022 yılı ve geriye baktığımızda en çok kullanılan kiriş sistemidir. Genel olarak kolon aralıkları 8 metre olduğundan dolayı normal bir kirişin de maksimum boyutu 8 metredir. Bunun dışında kullanılan döşeme tipi ve kolon aralıklarına göre döşeme türü değişir ve aynı oranda kiriş boyutu ve en kesit kalınlığı da artar.

Kiriş boyutları ve en kesiti ile ilgili somut bir örnek vermek gerekirse; Kolon aralıkları fazla (15-20 metreye kadar) olan sistemlerde kaset döşeme kullanılır ve bu sistemde kullanılan kirişler oldukça fazla sıklıkta ve uzunluktadır.

kaset döşeme dwg

Bu sisteme ait döşeme kesit çizimine baktığımızda 1’er metre arayla örülü kiriş sistemini görebilirsiniz. Bu sistem hakkında detaylı bilgi için Kaset Döşeme; Plan ve Kesit .Dwg yazımızı okumanızı öneririm.

ÇELİK KİRİŞ SİSTEMLERİ

Çelik kirişler fabrikasyon ürünü olarak daha öncesinden Mimarlık Ofisi tarafından çizilen projeye göre boyutlandırılıp, bağlantı noktaları delinerek şantiye ortamında montaja hazır bir şekilde getirilir.

çelik kiriş

Çelik kiriş parçaları bir nevi lego şeklinde birleştirilerek bir bütün oluşturulur ve genel olarak Çatı Kirişleri olarak kullanılır, yani çatı kaplama taşıyıcı malzemesinin ana ürünüdür. Diğer yandan yapı çelik olsa bile ana taşıyıcı sitemi Kolonlardır.

çelik çatı kirişleri

Bu kiriş genel olarak projelerde Geniş Açıklı bulunan yapılarda bulunur yani kolon aralıkları 8 metreden fazla (15-20 metre) olan tasarımlarda kullanılır. Betonarme kiriş yapıları standartları 8 metreden fazla yapılamadığı için genel olarak çelik döşeme ve çelik çatı sistemleri kullanılır. Bunun dışında özel sistem tasarım olarak kullanılan Uzay Kafes Sistemi çatıların proje çizimlerinin bulunduğu Space Truss Section Dwg sayfamızdan Autocad üzerinden çizilmiş, Uzay Kafes Sistemi DWG projesini indirebilirsiniz.

AHŞAP KİRİŞLER

Ahşap kiriş sistemleri genel olarak 1 veya 2 katlı yapılarda kullanılır. Yığma veya kerpiç yapıların ana taşıyıcı sistemi olarak da kullanılmaktadır. Betonarme veya çelik ile neredeyse aynı görevi üstlenir ve dayanımı da oldukça iyidir. Ana taşıyıcı kirişler 20 cm olmak üzere, ara kaideler 5 x 10 kalınlıklarından 50’şer cm veya yapının genişliğine göre 1’er metre arayla döşenir.

ahşap kiriş

Ahşap yapı sistemiyle ilgili olarak tasarlanmış bir ev projesi için araştırma yapıyorsanız bu sisteme ekle olarak 25 farklı Ahşap Asma Tavan Modelleri yazımız içerisindeki ahşap ile yapılmış Asma Tavan Kaplaması fikirlerine kesinlikle göz atmanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu