Mimarlık ve İnşaat Terimleri

Perde Duvar Nedir? Deprem ile Perde Duvar İlişkisi

Son zamanlarda yaşanan Depremlerin ardında yapıların Dayanım ve Sağlamlığını arttırmak için (Statik açıdan) uygulanarak; Depreme dayanıklı konutlar oluşturmak için uygulanan sistemdir.

Bir mimari projede yapıları birbirini ayırmak için Bims, Tuğla, Briket gibi malzemeler ile bölmeler oluşturularak; Mutfak, Salon gibi alanlara bölünür.

Yapıyı ayakta tutan Kolon ve Kiriş sistemi üzerine gelen yük; statik olarak temel sistemine gelen yükü aktarırlar. Yani yapıda yer alan Gaz beton, Briket gibi duvarların hiç bir taşıyıcı özelliği bulunmamaktadır.

Bu duruma karşılık olarak; Yapının daha sağlam ve depreme dayanıklı olması için Perde Duvar – Betonarme Duvar sistemi oluşturulmuştur.

Merdiven & Asansör Perde Duvar Sistemi

Depremlerle alakasız olarak; Geçmişten günümüze kadar Asansör ve Yangın Merdivenleri tamamen perde duvar sistemi ile oluşturulur.

Aşağıda örnekte de görüldüğü gibi Tüm Asansörler Perde Duvar ile oluşturulur; Yani Betonarme sistemdir.

Asansör Perde Duvar
Asansör Perde Duvar Sistemi

Betonarme sistem ise; Donatı yani inşaat demiri ve hazır beton ile oluşturulan sistemdir.

Toki Yapıları ve Perde Duvar

TOKİ’nin yaptığı binalar günümüzde en sağlam yapılar olarak biliniyor. Bunun nedeni ise yapının iç ve dış duvarlarında Perde Duvar Sistemi kullandıklarından dolayıdır.

Yani yapıyı ayakta tutan Kolon Sistemine ek olarak; iç ve dış duvarların perde duvar yapılması “Tüm duvarların Kolon gibi çalışmasını sağlar

Aşağıdaki örnek uygulama fotoğrafları ile sizlere anlattığım bu tanımı net olarak anlayacağınızı düşünüyorum.

perde duvar
Toki; Perde Duvar Sistemi

Perde Duvarın dezavantajları

Net olarak söylemem gerekirse; bu sistemin tek olumsuz yönü maddiyat yani pahalı olmasıdır.

Şöyle düşünün; Kendi yaşadığınız bir dairenin duvarlarını Gaz Beton ile yapmak veya sizlere anlattığım gibi Perde Duvar ile yapmak arasındaki maliyet analizine baktığımızda;

  • Perde duvar maliyeti; 
  1. Hazır Beton
  2. Donatı / İnşaat Demir
  3. Kalıp işçiliği gibi ek maliyetler oluşturur. Ve bu sistem gaz beton ile duvar örmekten yaklaşık 7-8 kat daha maliyetli bir uygulamadır.

Ama sağlamlık olarak baktığımızda perde duvar uygulamaları kesinlikle depreme en dayanıklı sistemdir. Bu uygulama dışında yapıyı oluşturan Temel sisteminde en dayanımlı uygulama Radye Temel‘dir.

Konuyla ilgili olarak Radye Temel sistemi makaleme Radye Temel Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır? başlığı altında okuyabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu