Tekil (Münferit) Temel nedir? Mimari ve Statik Plan Örnekleri
Tekil yani diğer anlamıyla Münferit temel nedir? Tekil Temel plan ve kesit çizim detayları..
Tekil Temel: Her kolon için ayrı ayrı yapılan temel şeklidir.
Ölçüleri; Temel boyutları üzerinde yer alan kolonun boyutuna göre hesaplanır ama aklınızda fikir olması için genişliği 120 cm x 120 cm bir kare şeklinde ve 60 cm yüksekliğinde yapılabilir.
Yani yapacağınız bir müstakil ev projesinde toplamda 4 adet kolon buluyorsa bu kolonlara ait birbirinden bağımsız 4 adet temel yer almaktadır.
Tekil Temel Projesi
Tekil Temel uygulama projesi için toplamda 9 kolondan oluşan temel planında, her kolonun altına Temel Pabucu dediğimiz dikdörtgen veya kare tipli temel çizimi yapılır ve çizilen bu temelin orta akslarına kolon yerleştirilir ve taraması yapılır.
Plan üzerinde Tekil Temel çizimleri yapıldıktan sonra; tüm tekil temeller kirişler ile birbirine bağlanır. Deprem Bağlantı Kirişleri olarak adlandırılan ve temelleri birbirine bağlayan bu kirişlerin genişliği 35 cm‘dir.
Bağ kiriş boyutları: Diğer adıyla deprem baglantı kirişleri donatı/proje tasarımı yapının toplam yük, haraketli yük ve deprem yükü ile statik hesap yaptırılması gerekmektedir ama sizlere Tekil Temel bağ kiriş demir/donatı boyutları ile bilgi genel bir bilgi vermem gerekirse; Bağ kirişlerinin minimum boyutu 300 mm × 300 mm, donatı oranı en az % 0.5, etriye çapı 8 mm ve etriye aralığı 200 mm olacaktır.
Tekil Temel Nerede Kullanılır? Tekil temeller genel olarak yüksekliği az 2 katlı Villa veya Müstakil Ev gibi projelerde kullanılır. Zemin yapısı olarak çok sağlam ve normal düzey zeminlerde kullanılır. Apartman tibi yüksek yapılar için kullanılması risklidir.
Bir diğer temel çeşidi olan Radye Temel yazımızı okuyabilirsiniz > Pislikmimar.com/radye-temel-nedir/ veya Tekil Temel ile ilgili sorularınızı aşağıdaki mesaj panelini kullanarak soru sorabilirsiniz.
Tekil temeller daha çok 2 katlı binalarda kullanılır. Her konun altına ayrı ayrı çalışan Sömel dediğimiz tekil 120*120 cm boyutunda temeller çizilir ve bu ayrı ayrı çalışan temel ayaklarını birbirine bağlamak için bağ kirişleri kullanılır.