İzometrik Perspektif çiziminde; çizilecek olan cisim belirli bir eğme oranı kullanılır ve çizim yapılırken kullanılan açı birbirine eşittir. Cismin eşit açılarda çizilmesi nedeniyle cismin orjinal boyutu; İzometrik çizim sonucu tüm noktalardaki ölçüsü, orjinal boyutuna göre hep aynı oranda küçülme gösterir.
İzometrik perspektif çizimi Sağ ve solda (Z, X Ekseni) 30° – 30° derecelik açılar ile çizilir ve çizimin diğer adı açıları eşit olduğundan dolayı Eşit Açılı perspektif çizimi denir.
En kolay şekilde perspektif çizimi yapmak isteyenler için; Öncelik olarak perspektifini çizeceğiniz cismin Görünüş Çizimi yapılması gerekmektedir. Cismin görünüşünü çizdikten sonra T Cetveli üzerine koyulmuş 30° Gönye ile Z ve X ekseni çizgileri çizilerek 3 boyutlu İzometrik perspektif görünümü verilmektedir.
İzometrik Perspektif Çizimi
- İzometrik eksenler çizilir.
- Cismin temel boyutları (genişlik, yükseklik ve derinlik) kullanılarak izometrik kutu oluşturulur ( Şekil 1 )
- İzometrik kutu üzerine görünüşler çizilir.
- Cismi oluşturan yüzeylerin ara kesitleri çizilir (Şekil 2)
- Çizim fazla çizgiler silinerek netleştirilir.
- Koyulaştırma yapılarak çizim tamamlanır (Şekil 3).
İzometrik Elips Çizimi
Üzerinde dairesel kısımlar bulunan parçaların izometrik perspektiflerini kolaylıkla çizebilmek için dört merkezli elips metodu kullanılır.
İzometrik perspektifte, pratik olmasından dolayı dört merkezli elips (oval) metodu kullanılır. Dairenin çapına eşit olan karenin izometrik perspektifi çizilir.
Çizilen eşkenar dörtgenin geniş açı köşelerinden karşı kenarlara dikler çizilir. Aynı işlemin karşılığı yapılır. Geniş açı köşeleri merkez olmak üzere R yayları çizilir. Bu yaylara teğet birleşecek şekilde r yarıçaplı yayları çizilerek elips tamamlanır.